Co se děje s fosfáty?

Obsah

Co se děje s fosfáty?

Co se děje s fosfáty?

Lidí je sice mnoho, ale ani jejich masa by nestačila na dostatečné zásobení světa fosfáty. Když se opět přidržíme britského příkladu, dostali bychom se při maximální výtěžnosti někam mezi 2-5 %. Na komerční bázi se dají fosfáty získávat i z průmyslových odpadů, což momentálně zkouší v Holandsku.

Co jsou fosfáty v masném průmyslu?

V masném průmyslu se fosfáty přidávají pro zlepšení emulgační schopnosti masa a zlepšení vaznosti vody. Laicky řečeno, váží v uzeninách vodu proto, aby spotřebitelům připadaly šťavnatější. Ale fosfáty se přidávají také do sušených výrobků, jako jsou instantní polévky, do zmrzlin a mražených krémů, do trvanlivého pečiva nebo majonéz.

Může se očekávat, že cena fosfátů půjde vzhůru?

„Dá se očekávat, že cena fosfátů půjde strmě vzhůru,“ říká profesor Martin van Ittersum z univerzity ve Wageningenu. „Že se zápas o politickou kontrolu a distribucí tohoto zdroje bude vyostřovat. Dosud solidně neřešená otázka fosfátů se může stát příčinou dost zásadní globální krize, protože minerální rezervoár by mohl být vyčerpán už v roce 2040.“

Kde se dají fosfáty získat na komerční bázi?

Na komerční bázi se dají fosfáty získávat i z průmyslových odpadů, což momentálně zkouší v Holandsku. Extrémně energeticky náročné, ale možné, je extrahovat je z mořské vody. Zatím se ale vyplácí fosfáty těžit a nakupovat, a proto se do rozvoje alternativ mnoho zdrojů nealokuje. Možná bychom se teď tak houfně neměli zbavovat masného skotu.

Související příspěvky: