Jaký je tlak vzduchu v pascalech?

Obsah

Jaký je tlak vzduchu v pascalech?

Jaký je tlak vzduchu v pascalech?

Tlak vzduchu se měří v pascalech (Pa), v meteorologii se často používá její násobek - hektopascal (1 hPa = 100 Pa). Na velikost atmosférického tlaku má vliv teplota vzduchu, obsah vodní páry v atmosféře, nadmořská výška a zeměpisná šířka.

Co je atmosférický tlak vzduchu?

Tlak vzduchu (atmosférický tlak) je síla, která působí v daném místě atmosféry kolmo na libovolně orientovanou plochu jednotkové velikosti (1 m2).Je vyvolán tíhou vzduchového sloupce sahajícího od hladiny moře (nebo od libovolné jiné sledované výškové hladiny), až k horní hranici atmosféry.. Tlak vzduchu se měří v pascalech (Pa), v meteorologii se často ...

Jak klesá atmosférický tlak s výškou?

Atmosférický tlak s výškou klesá nerovnoměrně - s přibývající nadmořskou výškou se toto klesání stále zpomaluje. Všeobecně platí, že ve výšce 5500 m tlak klesne zhruba na polovinu; pro nižší vrstvy atmosféry lze zhruba počítat s poklesem tlaku o 8 hPa na každých 100 m výšky.

Jak měřit vlhkost vzduchu?

Vlhkost vzduchu se dá měřit více způsoby. Klasická metoda, která se v minulosti využívala nejvíce a nyní slouží převážně jako metoda srovnávací, se jmenuje psychrometrická. Využívají se při ní dva teploměry. Jeden měří klasickou teplotu vzduchu a druhý takzvanou „mokrou teplotu“.

Související příspěvky: