Jak se vyskytovat cysty na vaječníku?

Obsah

Jak se vyskytovat cysty na vaječníku?

Jak se vyskytovat cysty na vaječníku?

Výskyt cysty na vaječníku je jedním z příznaku onemocnění zvaného syndrom polycystických ovarií. Jedná se o heterogenní onemocnění, které postihuje nejen vaječníky. Cysta se na vaječníku může utvořit v jakémkoliv věku ženu, vzácností není ani tvorba cyst u malých dívek.

Příznaky výskytu větších ovariálních cyst?

Příznaky možného výskytu větších ovariálních cyst: 1 pocit tlaku v břichu 2 bolesti v pánvi 3 tlak na močový měchýř a střeva 4 bolest při pohlavním styku 5 zesílené menstruační krvácení 6 nepravidelná nebo slabá menstruace 7 vynechání menstruace 8 neplodnost 9 zvýšené ochlupení na obličeji i těle 10 akné 11 deprese More ...

Kdy vznikají cysty na vaječnících?

Příčina vzniku cyst na ovariích je doposud nejasná. Vědci se však domnívají, že výskyt cyst na vaječnících úzce souvisí s metabolickým syndromem. Metabolický syndrom se projevuje vysokým krevním tlakem (hypertenzí), obezitou a dalšími problémy s nadváhou spjatými.

Co je cysta na vaječníku?

Cysta na vaječníku neboli ovariální cysta je jakýkoliv váček vyplněný tekutinou u vaječníku. Může dosahovat až velikosti pomeranče, běžné jsou však cysty s rozměry připomínající větší hrášek. Vaječníky jsou párový orgán uložený v pánevní dutině ženy.

Související příspěvky: