Jaké jsou příznaky otravy oxidem uhelnatým?

Obsah

Jaké jsou příznaky otravy oxidem uhelnatým?

Jaké jsou příznaky otravy oxidem uhelnatým?

Jaké jsou příznaky otravy oxidem uhelnatým? 1 Příznaky otravy oxidem uhelnatým jako je úzkost, mírné bolesti hlavy, závratě, nevolnost, únava se vyskytují v raném... 2 Oxid uhelnatý je jed hromadící se v těle! Krátkodobý pobyt v oblastech o vysoké koncentrací CO nebo dlouhodobý pobyt v... 3 Koncentrace oxidu uhelnatého, která se negativně projevuje na zdraví člověka je uváděna... More ...

Co je oxid uhelnatý?

Oxid uhelnatý (CO) je smrtelný, bezbarvý jedovatý plyn bez zápachu. Vzniká neúplným spalováním různých paliv, včetně uhlí, dřeva, dřevěného uhlí, oleje, petroleje, propanu či zemního plynu.

Proč je oxid uhelnatý devastující?

Účinek oxidu uhelnatého na lidský organismus je devastující. V prvé řadě omezuje, nebo dokonce úplně znemožňuje přenos kyslíku z plic do tkání. CO se zároveň váže na železo obsažené v hemoglobinu a významně tak snižuje schopnost krve přenášet kyslík.

Jak oxid uhličitý zabít?

Oxid uhelnatý vás ale dokáže zabít i s časovou prodlevou. Oxid uhličitý (CO2) je stejně jako oxid uhelnatý bezbarvý plyn bez chuti a bez zápachu. I když u té chuti to není úplně přesné – při jeho vyšší koncentraci můžete v ústech cítit nakyslou pachuť. Na rozdíl od CO je ale oxid uhličitý těžší než vzduch a klesá tedy k zemi.

Související příspěvky: