Jak si vybrat nejkvalitnější sacharidy?

Obsah

Jak si vybrat nejkvalitnější sacharidy?

Jak si vybrat nejkvalitnější sacharidy?

Sacharidy jsou jednou ze tří základních makroživin. Jak si vybrat ty nejkvalitnější? Pokud si zrovna nefrčíte na low carb nebo keto stravování, sacharidy by ve vašem jídelníčku měly zastupovat zhruba 40–60 %. Obzvlášť, pokud jste aktivními sportovci, jsou sacharidy palivem pro vaše hvězdné výkony.

Co jsou sacharidy?

Sacharidy jsou známé také jako cukry, uhlohydráty, uhlovodany nebo i karbohydráty. Představují výživové doplňky stravy, které jsou nejrychlejším zdrojem energie pro svaly a mozek nejen sportovců a kulturistů, ale pro všechny lidi. Rozdělujeme je na jednoduché cukry (monosacharidy) a složené cukry (polysacharidy).

Které potraviny obsahují jednoduché sacharidy?

Potraviny, ve kterých se jednoduché sacharidy ukrývají, jsou zejména tyto: ovoce – zde nalezneme jednoho ze zástupců jednoduchých sacharidů, a to konkrétně fruktózu (jedná se o sacharid s nižším glykemickým indexem) sladkosti, sušenky, bonbony, zákusky apod. cukrová řepa a cukrová třtina.

Jaký je sacharid v potravinách?

Obsah sacharidů v potravinách ukazuje následující tabulka: Druh potraviny, jídla nebo stravy Podíl sacharidů na 100 gramů Ananas 10,1g Banány 23g Meloun 5g Paprika 5,2g 6 more rows ...

Související příspěvky: