Jak účinují antibiotika?

Obsah

Jak účinují antibiotika?

Jak účinují antibiotika?

Antibiotika účinkují tak, že tlumí růst a množení mikroorganismů (bakteriostatická antibiotika) nebo je přímo usmrcují (baktericidní antibiotika). Nejznámějším antibiotikem je penicilin, který v roce 1928 objevil Alexandr Fleming.

Co jsou antibiotika?

Antibiotika jsou látky, které inhibují růst (množení) mikroorganismů (bakteriostatické), nebo je usmrcují (baktericidní).Jsou produkovány bakteriemi nebo houbami. Účinné jsou i jejich (semi)syntetické deriváty. Ze širšího hlediska se k nim řadí i jiné antimikrobiální látky, tj. chemoterapeutika (syntetické substance) – sulfonamidy a chinolony.

Jaké jsou antibiotika při léčbě infekčních onemocnění?

Antibiotika jsou látky, které se používají při léčbě infekčních onemocnění způsobených mikroogranismy - nejčastěji bakteriemi a v menší míře také některými druhy hub a parazitů.

Jaké jsou působení antibiotik na bakterie?

Podle působení na bakterie se antibiotika dělí na dvě velké skupiny: baktericidní a bakteriostatická. První skupina bakterie hubí (tj. usmrcuje), bakteriostatická zastavují jejich množení, ale mnoho bakteriostatických antibiotik působí ve vyšších koncentracích rovněž baktericidně.

Související příspěvky: