Kdo může dostavit toxický šok?

Obsah

Kdo může dostavit toxický šok?

Kdo může dostavit toxický šok?

Dostat toxický šok může kdokoliv, ohroženi jsou lidé s kontaminovanými ránami či ženy užívající menstruační tampony s vysokým stupněm absorpce. Při výskytu těchto příznaků je nutno ihned kontaktovat lékaře. Syndrom může být úspěšně léčen antibiotiky. Šokem však mohou být poškozeny vnitřní orgány, zejména játra a ledviny.

Co je infekční toxický šok?

Infekční toxický šok je prudký pokles krevního tlaku. Vyskytuje se na pozadí negativních účinků toxických látek, které jsou produkovány viry nebo bakteriemi. Tento druh je často nazýván septickým šokem, bakteriotoxickým šokem nebo endotoxickým šokem. Jedná se o extrémně nespecifický klinický syndrom.

Proč je toxický šok vzácný?

Toxický šok je extrémně vzácný. Navzdory tomu však ve většině případů představuje vážné riziko pro lidské zdraví. K rozvoji tohoto jevu lze rychle a negativně ovlivňovat různé systémy orgánů, včetně plic, ledvin a jater. Příčiny toxického šoku ve většině případů jsou spojeny s infekcí bakteriemi.

Co jsou toxické toxiny?

Vyrábějí toxiny, které vedou k vzniku toxického šoku. K dnešnímu dni jsou poměrně běžné, ale obvykle nezpůsobují vážné poškození těla. Mohou vést k rozvoji infekcí krku nebo kůže. To vše je snadno odstraněno a nemá vážné následky.

Související příspěvky: