Jaký byl návrh tepelného čerpadla voda-voda?

Obsah

Jaký byl návrh tepelného čerpadla voda-voda?

Jaký byl návrh tepelného čerpadla voda-voda?

Odborná praxe probíhala ve Zlíně na novostavbě rodinného domu, kde investor požadoval v celém domě podlahové vytápění a zdrojem tepla mělo být tepelné čerpadlo voda- voda. Pokusím se vás seznámit s úskalím návrhu tepelného čerpadla voda-voda.

Co jsou povrchová čerpadla?

Povrchová čerpadla. Povrchová čerpadla jsou klasická odstředivá čerpadla na čistou až mírně znečištěnou vodu, která jsou určena k "suché" instalaci mimo čerpanou kapalinu.Nejčastěji se využívají pro zásobování vodou, zvyšování tlaku, odčerpávání a přečerpávání nebo zavlažování a postřik zahrad.

Jaký je požadavek pro čerpání vody z vrtu?

Požadavek pro výběr TČ byl zkomplikován nedostatečnou vydatností čerpané vody z vrtu. Krátkodobá čerpací zkouška prokázala vydatnost vody 0,5 - 0,8 l.s-1.

Co požadovali dodavatelé tepelných čerpadel?

Oslovení dodavatelé tepelných čerpadel (Viessmann, Vaillant) požadovali dlouhodobou čerpací zkoušku, ale ani výsledky této zkoušky nemohly garantovat efektivní využití jejich tepelných čerpadel. Investor, zapálený fanda do tepelných čerpadel, nepřijal nabídku na tepelné čerpadlo vzduch- voda, nenechal se od svého záměru odradit a hledal dál.

Související příspěvky: