Kde se používá kyselina chlorovodíková?

Obsah

Kde se používá kyselina chlorovodíková?

Kde se používá kyselina chlorovodíková?

Největší množství kyseliny chlorovodíkové se využívá při moření povrchu oceli, galvanizaci a výrobě baterií, v organických syntézách (např. výroba kyseliny askorbové - vitaminu C), v potravinářském průmyslu (např. výroba polévkového koření, kyseliny citronové).

Proč se jednalo o kyselinu chlorovodíkovou?

Protože se jednalo o výrobu ze soli, vžil se pro vyrobenou kyselinu název kyselina solná, který můžete najít na velmi starých etiketách a někdy se používá v chemickém slangu dodnes, přestože správný název je pouze kyselina chlorovodíková. V dnešní době se ve světě ještě používá výroba HCl jako vedlejšího produktu při chloraci uhlovodíků.

Co je kyselina chlorná?

Kyselina chlorná 1 Chemické reakce. Soli kyseliny chlorné se nazývají chlornany. Jedním z nejznámějších chlornanů je chlornan sodný... 2 Dezinfekční účinky. Minimální baktericidní koncentrace (MBC) kyseliny chlorné se pohybuje od 0,169 do 2,77 μg/ml (mg/l)... 3 Bezpečnost. Kyselina chlorná je silný oxidant a může tvořit výbušné směsi. Tato část článku je příliš stručná nebo... More ...

Co je žaludeční kyselina?

Žaludeční kyselina, také nazývaná kyselina chlorovodíková (HCL), je vyráběna v parietálních buňkách, které vystýlají žaludek. Vyrábí se vždy, když se najíte. Tyto parietální buňky používají různé minerály k výrobě kyseliny – z nichž dva nejdůležitější jsou sodík a draslík.

Související příspěvky: