Jaké jsou součásti nuceného chlazení motorů?

Obsah

Jaké jsou součásti nuceného chlazení motorů?

Jaké jsou součásti nuceného chlazení motorů?

U nuceného chlazení motorů malé mechanizace (žací stroje, vyžínače, křovinořezy, motorové pily, zahradní traktory, motorové rosiče) bývá používán radiální ventilátor. Jeho lopatky bývají nejčastěji součásti rotoru setrvačníkového magnetoelektrického zapalování.

Jaké je správné umístění chladiče motoru?

Podmínkou správné funkce je umístění chladiče poměrně vysoko nad motorem a celý systém musí být zaplněn kapalinou. Jen tak lze dosáhnout potřebného rozdílu teplot a nepřerušení oběhu, chladicí kapaliny. Při ochlazování stěn chladicího pláště motoru se zvyšuje teplota chladicí kapaliny, která v důsledku toho řídne, stává se lehčí a stoupá vzhůru.

Co je funkcí chladící kapaliny?

Funkcí chladící kapaliny není jen chlazení motoru, nýbrž i ošetření jeho chladící soustavy. Chladící kapaliny obsahují monoetylenglykoly, inhibitory koroze, stabilizátory, disperzanty, zvyšovače pH, barviva a protipěnivé přísady, které se dohromady starají o dobrou funkčnost a efektivnost chladící soustavy.

Co se ztrácí v chladicích žeber motoru?

Chlazením se ztrácí z celkového množství tepelné energie přivedené v palivu asi 20 až 25% u vznětových motorů a 25 až 30% u zážehových motorů. Náporové - prouděním vzduchu kolem chladicích žeber motoru, způsobeným jízdou vozidla. Nucené - prouděním vzduchu, vháněným na chladicí žebra motoru pomocí ventilátoru nebo dmychadla

Související příspěvky: