Jak vznikají tlakové útvary?

Obsah

Jak vznikají tlakové útvary?

Jak vznikají tlakové útvary?

Kromě tlakové níže (cyklony) a tlakové výše (anticyklony), kolem jejichž centra existuje vždy alespoň jedna uzavřená izobara, vznikají ještě další tlakové útvary – brázda nízkého tlaku vzduchu, hřeben vysokého tlaku vzduchu, tlakové sedlo a přímočaré izobary. Tlakové útvary. Zdroj: Techmania Science Center.

Jaký je tlak vzduchu nad ohřátým místem?

Atmosférický tlak vzduchu je u hladiny stále stejný, protože tíha vzduchového sloupce nad každým z těchto míst se nezměnila. Jinak je tomu ve výšce, v rovině rovnoběžné se zemským povrchem. Tlak ve výšce nad ohřátým místem se zvětšil, nad ochlazenými místy se zmenšil.

Jak se navrhuje tlaková expanzní nádoba?

Tlaková expanzní nádoba se navrhuje v závislosti na výkonu zdroje tepla, maximální teplotě otopné vody, součiniteli zvětšení objemu, výšce nejvyššího bodu otopné soustavy, nejnižším a nejvyšším pracovním přetlaku soustavy a na vodním objemu otopné soustavy. Interaktivní přepočet tepelných výkonů pro libovolně zadaný teplotní spád.

Co je tlak?

Tlak (p, P) z latinského slova pressura, je fyzikální veličina vyjadřující poměr síly (F) působící kolmo na povrch plochy o obsahu (S), nad kterou se tato síla rozděluje. K vyjádření tlaku se využívají různé jednotky, většinou pocházející právě z jednotky síly dělenou jednotkou plochy.

Související příspěvky: