Jaké jsou příznaky celiakie?

Obsah

Jaké jsou příznaky celiakie?

Jaké jsou příznaky celiakie?

Mezi některé klasické příznaky celiakie patří nadýmání, úbytek tělesné hmotnosti, ztráta chuti k jídlu a chronický průjem. Kromě trávicích potíží vykazují někteří lidé další příznaky, včetně anémie, ztráty kostní hustoty, svědění, puchýřků na kůží, bolestí hlavy, únavy, bolesti kloubů, nepravidelné menstruace nebo neplodnosti.

Jak se s celiakii vypořádat?

Na celiakii neexistuje žádný lék, ale to pro celiaky neznamená konec světa. Je třeba pouze dát si větší pozor na to, co jíte, díky čemuž se dají snadno ovládat příznaky a zároveň podpořit hojení tenkého střeva. Zdravé zdraví pro vás dnes má 10 tipů, jak se s celiakií vypořádat.

Co je příčinou celiakii?

Nejvíce obávaná komplikace při celiakii je rakovina – je zde zvýšené riziko Non-Hodgkinova lymfomu, což je rakovina bílých krvinek a lymfomy a adenokarcinomy v tenkém střevě. I to je důvod, proč je důležité získat správnou diagnózu dostatečně brzy. A to je také důvod, proč byste celiakii neměli podceňovat.

Proč se diagnostika celiakie vychází?

Diagnostika céliakie vychází z anamnézy a klinických projevů. Především extraintestinální formy céliakie však mohou mít projevy nevýrazné a netypické, céliakie se pak v diagnostické rozvaze objevuje jako diferenciální diagnóza k jiným onemocněním.

Související příspěvky: