Jaké je primární napětí transformátoru?

Obsah

Jaké je primární napětí transformátoru?

Jaké je primární napětí transformátoru?

Primární vinutí transformátoru má 500 závitů a sekundární vinutí 10 závitů. a) Jaké je sekundární napětí, je-li sekundární obvod rozpojený a primární napětí je 120 V? b) Jaký poteče proud v primárním a sekundárním vinutí, je-li sekundární vinutí připojeno k odporové zátěži 15 Ω? U 2 = ? (V) I 1 = ? (A) I 2 = ? (A)

Jak funguje Primární cívka transformátoru?

Funkce transformátoru je založena na elektromagnetické indukci. Na společném uzavřeném jádře jsou nasazeny dvě cívky. Primární cívka je připojena ke zdroji střídavého napětí. Průchodem proudu primární cívkou se vytvoří v jádře proměnné magnetické pole. Toto proměnné magnetické pole indukuje v závitech sekundární cívky napětí.

Jaký je transformační poměr primární a sekundární cívky?

Tento podíl nazýváme transformační poměr. Je-li sekundární obvod rozpojený, transformuje se z primární cívky napětí na sekundární cívku úměrně transformačnímu poměru. Sekundární napětí vyjádříme z poměru mezi počtem závitů cívek a pomocí napětí na primární cívce.

Jaká je hodnota sekundárního okruhu měřícího transformátoru napětí?

Měřící transformátory napětí se primárním vinutím s velkým počtem závitů připojují na měřený obvod, přičemž k sekundárnímu vinutí s menším počtem závitů se připojí měřicí přístroje s velkým vnitřním odporem. Jmenovitá hodnota sekundárního okruhu měřícího transformátoru napětí bývá obvykle 100 V.

Související příspěvky: