Může jít o srdeční šelest u psů?

Obsah

Může jít o srdeční šelest u psů?

Může jít o srdeční šelest u psů?

Srdeční šelest u psa může, ale také nemusí být prvním ukazatelem srdečního onemocnění. U některých plemen psů, především u menších plemen, se vcelku běžně vyskytuje již od dětství, ale tento nález nemusí nutně znamenat žádnou patologii. U štěňat se typicky vyskytuje tzv. benigní šelest, který by však měl do 15. týdnů věku vymizet.

Jak se projevuje srdeční šelest u psa?

Ve zdravém srdci se vyskytuje laminární proudění, pokud však dojde ke zúžení či jiné deformaci - v proudu krve vzniká turbulentní proud, který se navenek jeví jako hluk, tzv. šelest. Srdeční šelest u psa může, ale také nemusí být prvním ukazatelem srdečního onemocnění.

Co je srdeční šelest?

Srdeční šelest je abnormální zvuk, který můžeme slyšet pomocí fonendoskopu, pokud je proudění v srdci narušeno překážkou či jinak pozměněno. Ve zdravém srdci se vyskytuje laminární proudění, pokud však dojde ke zúžení či jiné deformaci - v proudu krve vzniká turbulentní proud, který se navenek jeví jako hluk, tzv. šelest.

Jak se vyskytuje šelest u štěňat?

U štěňat se typicky vyskytuje tzv. benigní šelest, který by však měl do 15. týdnů věku vymizet. Pokud lékař na šelest narazí, je důležité použít jiné diagnostické metody k určení původu šelestu - ultrazvuk s Doplerovskými metodami, RTG a další.

Související příspěvky: