Jsou to tlakové nádoby pro topné soustavy?

Obsah

Jsou to tlakové nádoby pro topné soustavy?

Jsou to tlakové nádoby pro topné soustavy?

Jsou to univerzálně použitelné tlakové expanzní nádoby pro topné soustavy a soustavy chladící vody, konstrukčně jednoduché a provozně spolehlivé. Pracují na principu udržování konstantního tlaku v soustavě pomocí plynového "polštáře".

Jak upravit tlak plynu v expanzní nádobě?

Při návrhu expanzní nádoby podle DIN se upraví tlak plynu před připojením na soustavu o 0,2 baru výš než je hydrostatická výška soustavy a na straně vody "přitlačíme" 0,3 až 0,5 baru. Tím získáme za studeného stavu na nejvyšším tělese přetlak minimálně 0,5 baru a v expanzní nádobě dostatečnou zásobu vody.

Jak funguje plynový tlak v soustavě?

Pracují na principu udržování konstantního tlaku v soustavě pomocí plynového "polštáře". Voda je nestlačitelná, při svém ohřevu zvětšuje objem a tento přebytečný objem se uskladní do expanzní nádoby. Tlak plynu se tím zvýší a při chladnutí vody ji vytlačuje zpět do soustavy.

Jaká je otevírací diference tlakové expanzní nádoby?

Při otevíracím přetlaku p sv < 5 barů je otevírací diference 0.5 baru. Přes 5 barů to je 10 % hodnoty otevíracího přetlaku. Výpočet tlakové expanzní nádoby se provádí podle ČSN 06 0830 a stanovuje se ze zvětšení objemu vody v celé soustavě, při jejím ohřátí z 10 °C na nejvyšší požadovanou teplotu vody v soustavě.

Související příspěvky: