Co jsou pravidla fotbalu?

Obsah

Co jsou pravidla fotbalu?

Co jsou pravidla fotbalu?

Pravidla fotbalu. Co je to vhazování, kop do branky, hrací plocha, kolik má fotbalové družstvo hráčů, fotbalová výstroj, doba hry totbalového utkání, ofsajd, zakázaná hra, volný kop, pokutový kop, kop z rohu... Následující text je shrnutím oficiálních pravidel fotbalu, která jsou používána ve všech soutěžních utkáních.

Jaké jsou přerušení fotbalového zápasu?

Fotbalový zápas obecně probíhá plynule, přerušení jsou způsobena porušením pravidel (např. když se míč dostane mimo hrací plochu, když hráč mimo brankáře zahraje rukou, když při snaze o odebrání míče soupeři hráč protivníka kopne či jinak překročí dovolené způsoby napadání atd.) a hra po nich jen s malým zdržením pokračuje dál.

Co je fotbal?

Fotbal (z anglického football, foot =noha, ball =míč), někdy též kopaná, je kolektivní míčová hra, která je nejpopulárnějším kolektivním sportem na světě. Ve fotbalu hrají dvě družstva po jedenácti hráčích na obdélníkovém hřišti, nejčastěji travnatém. Jejich cílem je dosáhnout více branek (gólů) než soupeř.

Jak se hraje fotbal na hrací ploše?

Fotbal se hraje na hrací ploše tvaru obdélníka. Délka musí být v rozmezí 90-120 m, šířka 45-90 m (pro mezinárodní utkání 100-110 ×64-75 m). Hrací plocha je vyznačena (obvykle bílými) čárami (max. šířka čáry 12 cm): pomezní čáry vymezují delší hranu hrací plochy, kratší se nazývají brankové čáry.

Související příspěvky: