Kde najdeme Růžové jezero v Senegalu?

Obsah

Kde najdeme Růžové jezero v Senegalu?

Kde najdeme Růžové jezero v Senegalu?

Růžové jezero, které máme jako Češi nejblíže, najdeme pravděpodobně ve Francii. Stejně tak můžeme tento přírodní jev najít například ve Španělsku, Austrálii, Senegalu, Kanadě, Bolívii nebo Ázerbajdžánu. Těžba soli v jezeře Retba v Senegalu. Foto: Anthea Spivey, (licence CC BY-SA 4.0)

Kdy je Solné jezero zmenšováno?

Solné jezero ve výšce 1 280 m. n. m. Podobně jako u Mrtvého moře hrozí, že se bude i nadále zmenšovat, protože přítok vody z řek ve Skalistých horách již nestačí k tomu, aby doplňoval zásoby slané vody. A tak zatímco bylo kdysi jezero hluboké 300 m, dnes stěží dosáhne hloubky 5 m. Proměnlivé srážky a vypařování mořskou hladinu snižují o 60 cm.

Kde se nachází Velké Solné jezero?

Great Salt Lake, nebo také Velké solné jezero, zaujímá rozlehlou oblast na západ Salt Lake City. Zdejší solná pláň Bonneville je populární místo, které přitahuje nejen milovníky přírody, ale i ty, kteří mají rádi rychlou jízdu a překonávání rychlostních rekordů.

Jak dlouho je Solné jezero hluboké?

A tak zatímco bylo kdysi jezero hluboké 300 m, dnes stěží dosáhne hloubky 5 m. Proměnlivé srážky a vypařování mořskou hladinu snižují o 60 cm. Slanost vody v solném jezeře kolísá od 137 ‰ (při vysoké úrovni hladiny) po 300 ‰ (při nízké úrovni hladiny). Celkový obsah soli se odhaduje na 600 megatun.

Související příspěvky: