Jak se dostanete do BIOSu/UEFI?

Obsah

Jak se dostanete do BIOSu/UEFI?

Jak se dostanete do BIOSu/UEFI?

Pokud už se ale do BIOSu/UEFI dostanete, bude dobré vědět, co se v jeho útrobách skrývá. Článek se zaměřuje na základní interakci s prostředím, možnostmi a rychlým nastavením. Pokud se potřebujete do BIOSu dostat, nastavit pořadí bootovacích zařízení, nastavit/vypnout Legacy mód, Fast boot, Security boot apod., jste na správné adrese.

Jaký je doba startu operačního systému UEFI?

Příprava PC ke startu operačního systému (tedy samotné startování OS do této doby není počítáno) trvá BIOSu 25 – 30 vteřin. UEFI by podobnou činnost mělo zvládnout mnohem rychleji. V kombinaci s SSD diskem pak může být start ještě rychlejší (z vypnutého stavu do najetí plochy cca 14 vteřin).

Jak nastavit Secure Boot v UEFI?

Secure bootu. Pokud je možnost Secure Boot v nastavení UEFI povolena, uživatelé nemohou instalovat drivery/systémy, které nedisponují platným certifikátem (originální verze). V první řadě se tak systém brání proti pirátství, ale dokáže zamezit i instalaci virů, které by se aktivovaly ještě před samotným startem systému.

Jak funguje UEFI s SSD diskem?

UEFI by podobnou činnost mělo zvládnout mnohem rychleji. V kombinaci s SSD diskem pak může být start ještě rychlejší (z vypnutého stavu do najetí plochy cca 14 vteřin). Pokud víte, co je na obrázku, napište do diskuze pod článkem.

Související příspěvky: