Které jsou jedovaté živočichy?

Obsah

Které jsou jedovaté živočichy?

Které jsou jedovaté živočichy?

Žáby ( Anura) se řadí mezi pasivně jedovaté živočichy. Jejich jed je produkován exokrinními jedovými žlázami, které jsou rozmístěny nepravidelně v kůži celého těla, zejména však na hřbetě a horní části hlavy.

Co jsou jedovaté žáby?

Pro vědu jsou jedovaté žáby obrovskou oblastí pro výzkum a experimenty, v jejichž průběhu lze získat zásadně nové léčebné přípravky. Zejména mluvíme o lécích proti bolesti, které jsou silnější než morfin, antibiotika, prostředky ke stimulaci srdeční funkce.

Jaké jsou jedovaté žáby na mravence?

Ve dne se jedovaté žáby honí na mravence, červy, termity a další hmyz. Podle vědců je dietou obojživelníků, která ovlivňuje vysoký stupeň toxicity jedu. Stovky alkaloidů, které se nacházejí na kůži pestrobarevných žab, vstupují do těla jen s jídlem.

Kdo je největším druhem žab?

Mezi druhy žab je velký velikostní rozdíl. Nejmenší žábou je 1 cm dlouhá Brachycephalus didactylus z Brazílie a naopak největším druhem je 40 cm dlouhý veleskokan goliáší (conraua goliath) z Kamerunu. Ještě větší byla pravěká žába rodu Beelzebufo, žijící v době před 70 miliony let na Madagaskaru.

Související příspěvky: