Co je tranzistor?

Obsah

Co je tranzistor?

Co je tranzistor?

Tranzistor je aktivní polovodičová součástka se třemi vývody. Používá se zejména v zesilovačích, nebo spínacích obvodech. Podle technologie výroby se rozdělují na bipolární a unipolární. Bipolární dále na NPN a PNP, unipolární na JFET, MOSFET s vodivým kanálem a MOSFET s indukovaným kanálem P nebo N.

Co se ovládá při rozsvícení diody?

Relé se ovládá naprosto totožně jako například rozsvícení a zhasínání LED diody. Pokud je výstupní pin, ke kterému je připojena LED dioda, HIGH (čili 5 V u Arduina Uno), začne dioda svítit. Pokud je tomu naopak, tedy LOW (čili 0 V), dioda zase zhasne.

Co se týče bipolárních tranzistorů?

Na rozdíl od bipolárních prochází řízený proud u unipolárních tranzistorů jen polovodičem jednoho typu. Mají velmi malý úbytek napětí v sepnutém stavu a ovládají se pouze napětím. Proud přechodem prochází vždy, i když na vstupní elektrodě není žádné napětí (kromě MOS-FET s indukovaným kanálem). Jejich vstupní odpor je velmi vysoký (až 1017Ω).

Co jsou tranzistory vodivosti a vodivosti?

Pak je označujeme jako tranzistory vodivosti P-N-P nebo vodivosti N-P-N. V dalším si povíme, jak a k čemu se tyto součástky dají použít, a v duchu hesla „škola hrou“ si můžete vylepšit své znalosti elektroniky.

Související příspěvky: