Jak se zbavit poškozené cibule?

Obsah

Jak se zbavit poškozené cibule?

Jak se zbavit poškozené cibule?

Poškozená cibule totiž začne snadno hnít. Až půda oschne, sama opadá a zbytek následně opatrně dočistíte teprve v okamžiku, kdy bude cibule úplně suchá a připravená k uskladnění. Nejlepší recepty, jak zpracovat rajčata: Naložte je, usušte je, zamrazte!

Jak sušit cibuli?

Důležité je sušit cibuli opatrně a pomalu. Počítejte se třemi až čtyřmi týdny. Jen tak zabráníte rozvoji plísní. Když vám to počasí dovolí, nechte sklizenou cibuli vyschnout několik dnů rozloženou přímo na záhonu. Pokud je půda vlhčí, můžete použít otočené plastové přepravky.

Kdy začít sklízet cibuli?

1. Pozor, abyste ji nezačali sklízet příliš brzy. Ten pravý čas u cibule z přímého výsevu, který je ke skladování nejvhodnější, nastává koncem léta. Obvykle je to v srpnu až v září, příbližně pět měsíců od výsevu. Poznáte to tak, že víc než polovina rostlin bude polehlá, nať zežloutne a začne usychat.

Kde můžete sklizenou cibuli použít na nachlazení?

Pokud je půda vlhčí, můžete použít otočené plastové přepravky. Při nepříznivém počasí pak sklizenou cibuli raději sušte rozloženou na dřevěných lískách někde pod střechou nebo v dobře větrané místnosti. Léty prověřený recept na cibulový čaj, který vyléčí kašel i nachlazení, najdete ZDE.

Související příspěvky: