Jak chránit ovocné stromy?

Obsah

Jak chránit ovocné stromy?

Jak chránit ovocné stromy?

Jak chránit ovocné stromy, vinnou révu apod., pokud z předpovědi počasí víte, že mrazy mohou přijít? Existuje několik možností: - Ochrana pohybem vzduchu, jeho vířením, ve velkém třeba i helikoptérami, které přelétávají nad sadem, doma na zahradě pod ovocným stromem obyčejným větrákem s případným přihříváním vzduchu.

Co se týče okrasných stromů?

Trpí samozřejmě i kvetoucí okrasné stromy, zejména patřící mezi růžovité. Mráz může poškodit také keře a stromy s velkými květy a listy, jako jsou třeba magnolie.

Kde jsou květy ovocných stromů citlivé?

Květy ovocných stromů jsou na nízké teploty velmi citlivé. U většiny odrůd jabloní zmrznou květy při teplotě -2°C. Květy višní a slivoní snášejí pokles teploty na – 3°C. Meruňky a broskvoně snesou ještě méně, malé plůdky meruněk ničí již 0,5°C. Trpí samozřejmě i kvetoucí okrasné stromy, zejména patřící mezi růžovité.

Jak chránit stromy před jarními mrazíky?

Na ochranu ovocných stromů před jarními mrazíky můžete myslet už v zimě. Třeba oddalováním rašení a kvetení. Můžete třeba nastýlat sníh i hnůj nebo podkládat stromy polystyrénem pod koruny stromů v době, kdy je zem zamrzlá. Na jaře pokles teploty na bod mrazu a pod něj nastává obvykle 2 – 3 hodiny před východem slunce.

Související příspěvky: