Kde můžete mít přesčasovou práci?

Obsah

Kde můžete mít přesčasovou práci?

Kde můžete mít přesčasovou práci?

Přesčas přitom můžete mít jak ve dne, tak i v noci či o víkendu nebo státních svátcích. Od čehož se odvíjí mzda, kterou za přesčasovou práci máte dostat. Zaměstnavatel vám ze zákona musí za každou hodinu práce přesčas přidat příplatek ve výši minimálně 25 procent vaší průměrné mzdy.

Jaký je příplatek za přesčas?

Za přesčasy příplatek 25 %. Práce přesčas není v pracovním poměru nic neobvyklého. Aby se z ní nestal jen „strašák“ pro zaměstnance, kteří se kromě budování kariéry chtějí věnovat i rodině nebo koníčkům, stanoví zákon samozřejmě pravidla pro odměňování práce přesčas.

Kdo má právo na přesčas?

Ze zákona má zaměstnavatel právo nařídit přesčas ve výjimečných případech, a to převážně z provozních důvodů. Bohužel není stanoveno, co jsou tyto výjimečné případy, a tak si mnoho zaměstnavatelů leckdy dělá, co chce, a nařizuje přesčasy i bez větších důvodů.

Proč je práce přesčas placená?

Práce přesčas musí být samozřejmě placená. Je ovšem nutné si uvědomit, že přesčasem se nerozumí čas, který ve svém zaměstnání trávíte po skončení pracovní doby, protože jste nestihli kvůli vlastnímu zavinění dodělat zadanou práci. Stejně tak přesčasem není doba před začátkem či po skončení pracovní doby, kdy v práci zůstáváte z vlastní vůle.

Související příspěvky: