Co se týče DDT?

Obsah

Co se týče DDT?

Co se týče DDT?

Akutní expozice DDT ovlivňuje nervový systém, postižení si stěžovali na úporné bolesti hlavy, únavu, zmatenost, podrážděnost, při vysokých expozicích i třes a křeče. Agentura pro ochranu životního prostředí ( United States Environmental Protection Agency) ho řadí mezi pravděpodobné lidské karcinogeny (rakovina jater).

Jaký je poločas rozpadu DDT?

Poločas rozpadu je dva dny. Zároveň se ale dokázal navázat, tedy přilnout, k prachovým či aerosolových částicím. V půdě se na jeho rozkladu podílely mikroorganismy, přičemž poločas rozpadu je 2–15 let v závislosti na typu zeminy. Díky tomu, že DDT se rozpouští a ukládá v tucích, stal se z něj strašák lidské potravy.

Kdy stoupala hvězda DDT?

V době, kdy stoupala hvězda DDT, se i mezi vědci živila naděje na vymazání malárie z mapy chorob. Docházelo k masivnímu nasazování nejen proti komárům, kteří malárii roznášejí, ale i k postřikům lesů za účelem vyhubení dřevokazného hmyzu s lýkožroutem v čele. Teprve později se projevily negativní dopady na životní prostředí a zdraví člověka.

Proč se DDT rozpouští v tucích?

Díky tomu, že DDT se rozpouští a ukládá v tucích, stal se z něj strašák lidské potravy. Zvířata, která člověk choval či lovil a následně požíval, měla v tuku vysoký obsah insekticidu, což znamenalo riziko pro lidské zdraví. Dokonce se ukázalo, že DDT může procházet placentou a do mateřského mléka.

Související příspěvky: