Co je složkou dřeva lignin?

Obsah

Co je složkou dřeva lignin?

Co je složkou dřeva lignin?

Lignin. Lignin je důležitou stavební složkou dřeva zabezpečující dřevnatění jeho buněčných stěn. Obsah ligninu tvoří zhruba 26 až 35 procent hmotnosti dřeva a je nižší u jehličnanů než u listnáčů. Lignin je po celulóze druhou nejčastější organickou sloučeninou na Zemi, tvoří 25 % rostlinné biomasy.

Kdo jsou rostliny?

Rostliny (Plantae, nověji jako superskupina Archaeplastida) je říše eukaryotických a převážně fotosyntetických organismů. Odhaduje se, že se na Zemi vyskytuje asi 350 000 druhů rostlin (včetně semenných rostlin, mechorostů a kapraďorostů).Zatím bylo popsáno asi 290 000 druhů, z nichž je asi 260 000 semenných, 15 000 mechorostů a zbytek tvoří zejména kapraďorosty a ...

Jaké jsou dělení nižších rostlin?

Nejjednodušší dělení rostlin rozeznává nižší rostliny ( Thallobionta ), jejichž tělem je stélka (thallus), a vyšší rostliny ( Cormobionta ), jejichž tělo se skládá z orgánů (kromě primitivních skupin, jako jsou mechorosty ). V současnosti se tyto pojmy již používají zřídka. Termín „nižší rostliny“ totiž zahrnoval druhy, které nejsou příliš příbuzné.

Související příspěvky: