Proč konzumace vajec vede ke změně velikosti částic LDL cholesterolu?

Obsah

Proč konzumace vajec vede ke změně velikosti částic LDL cholesterolu?

Proč konzumace vajec vede ke změně velikosti částic LDL cholesterolu?

Ovšem není tomu tak, protože klinické studie ukazují, že konzumace vajec vede ke změně velikosti částic LDL cholesterolu z menších (s vyšší hustotou, odborně nazývané LDL-III) na větší (s menší hustotou, odborně nazývané jako intermediární LDL II nebo velké LDL I) ( 19, 20 ).

Jak udržovat hladinu cholesterolu v krvi?

Tento mechanizmus zajišťuje, že tělo udržuje hladinu cholesterolu v krvi na v podstatě konstantních hodnotách a záleží jen na tom, kolik cholesterolu přijímáme v potravě - buď budeme většinu cholesterolu přijímat v potravě a játra ho budou produkovat méně nebo tomu bude naopak ( 3, 4 ). Shrnutí: Játra tvoří velké množství cholesterolu.

Proč je cholesterol důležitým stavebním kamenem?

Cholesterol je základním stavebním kamenem a důležitou složkou buněčných membrán a najdeme ho ve všech buňkách lidského těla. Organizmus také cholesterol využívá k tvorbě steroidních hormonů, jako jsou například testosteron, estrogeny nebo kortizol. Bez cholesterolu bychom nemohli vůbec existovat.

Proč vajíčka Neobsahují cholesterol?

Nesmíme zapomínat na to, že vajíčka neobsahují jenom cholesterol, ale jsou také plná živin a minerálů, které pozitivně působí na lidské zdraví: Obsahují vysoké množství luteinu a zeaxantinu, což jsou antioxidanty, které snižují riziko vzniku očních chorob, jako jsou makulární degenerace nebo šedý zákal ( 30, 31 ).

Související příspěvky: