Co se projevuje nedostatkem fosforu?

Obsah

Co se projevuje nedostatkem fosforu?

Co se projevuje nedostatkem fosforu?

Nedostatek, nadbytek. Nedostatek fosforu v organismu, hypofosfatémie, se nejčastěji projevuje slabostí, malátností a rychlou únavou. Další příznaky nedostatku fosforu jsou bolestí ve svalech, poruchy polykání a otoky dolních končetin. Nadbytek fosforu, hyperfosfatémie, se obvykle projevuje jako nevolnost, zvracení a průjem.

Co je fosfor v lidském organismu?

Fosfor má v lidském organismu zejména funkci stavební, aktivační, regulační, katalytickou a zastává nezastupitelnou úlohu v energetickém metabolismu člověka. Organismus dospělého člověka obsahuje 450-650 g fosforu vázaného zejména v zubech, kostech a v centrální nervové soustavě.

Co je fosfor v organismu člověka?

Fosfor, jako důležitý makroelement, se zúčastňuje většiny metabolicky významných dějů v lidském organismu. Organismus dospělého člověka obsahuje 450-650 g fosforu vázaného zejména v zubech, kostech a v centrální nervové soustavě. Vstřebávání fosforu probíhá zejména difuzí v tenkém střevě.

Co je bílý fosfor?

Bílý fosfor (CAS 12185-10-3) Bílý fosfor je tvořen z molekul P 4, které jsou příčinou jeho vysoké reaktivity. Je to měkká látka nažloutlé barvy (někdy se proto označuje jako žlutý fosfor), kterou lze krájet nožem; je značně jedovatý a na vzduchu samovznětlivý.

Související příspěvky: