Jak diagnostikovat fibromyalgii?

Obsah

Jak diagnostikovat fibromyalgii?

Jak diagnostikovat fibromyalgii?

Lékař fibromyalgii obvykle diagnostikuje podle typických příznaků a na základě vlastního lékařského vyšetření. Pacienti s fibromyalgií obvykle dlouhodobě (po dobu delší než 3 měsíců) trpí bolestmi celého těla, včetně krku, zad, pánve, břicha i končetin. Při pohmatovém vyšetření také lékař citlivost a bolestivost různých částí těla.

Jaké jsou metody léčby fibromyalgie?

Mezi způsoby léčby tohoto onemocnění patří cvičení, vodoléčba (zejména léčba teplou vodou) a kognitivní behaviorální terapie. Kromě výše uvedených metod se v léčbě fibromyalgie uplatňují také léky proti bolesti (například Tramadol), antidepresiva (pro jejich působení proti bolesti) a také další léčiva, která jsou podrobněji popsána níže.

Co znamená slovo fibromyalgie?

Slovo fibromyalgie v řečtině znamená bolest (algia) vycházející ze svalů (my) a pojivové tkáně (fibro), jako jsou například šlachy a vazy. U většiny pacientů trpících fibromyalgií se kromě bolesti vyskytují také další příznaky, které popisujeme níže. Proto se někdy fibromyalgie označuje také širším termínem fibromyalgický syndrom.

Proč se používá termín fibromyalgie?

Termín fibromyalgie se používá již řadu let, ale protože pravděpodobná příčina se podle posledních poznatků neskrývá ve svalech, ale v mozku a míše, nepopisuje tuto nemoc příliš výstižně. Přestože se tedy bolest projevuje v periferních tkáních, jako jsou šlachy, svaly a vazivo, s primární příčinou onemocnění to nijak nesouvisí.

Související příspěvky: