Proč je horká voda ochotnější než studená?

Obsah

Proč je horká voda ochotnější než studená?

Proč je horká voda ochotnější než studená?

Jakkoliv se to zdá zvláštní, odpověď zřejmě zní: ano. V rozporu s obecným očekáváním mrzne horká voda ochotněji než studená za poměrně obecných podmínek a tento pozoruhodný jev byl potvrzen řadou vědeckých prací. Nejde přitom o nijak nové tvrzení.

Proč horká voda zmrznout rychleji než studená?

Většina čtenářů již přišla na to, proč horká voda teoreticky nemůže zmrznout za stejných podmínek rychleji než studená. Začneme-li s počátečními teplotami 35 °C a 100 °C a budeme je ochlazovat stejným způsobem, bude teplejší vodě nějaký čas trvat, než dosáhne teploty 35 °C.

Jak zmrzne horká voda?

Horká voda zmrzne rychleji než studená. Víme, jak je to možné Takzvaný Mpembův efekt říká, že čím vyšší má voda teplotu, tím rychleji zmrzne; klidně to v mrazáku sami vyzkoušejte. Jakkoli paradoxně to zní, tento jev nedává fyzikům a chemikům spát. Led a voda mohou vedle sebe existovat poměrně nečekanými způsoby.

Proč je horká voda horká?

Možná to zní pro mnohé až absurdně, ale horká voda skutečně za určitých podmínek může zmrznout o mnoho rychleji než studená. Jev je známý již dlouho, ale teprve nyní byl odborně popsán. Tento zvláštní efekt je známý již řadu let a nazývá se Mpembův jev. Nyní byl odborně popsán španělskými vědci. Ve vědecké studii podrobně vysvětlili, jak funguje.

Související příspěvky: