Kde je Slunce pozorování?

Obsah

Kde je Slunce pozorování?

Kde je Slunce pozorování?

Slunce Pozorování Pozorování Střední vzdálenost od Země 149,6×10 6 km (8,31 světelné minuty ) Hvězdná velikost ( V ) −26,74 m Absolutní hvězdná velikost 4,8 m Elementy dráhy Elementy dráhy 34 more rows ...

Jaká je vzdálenost mezi Zemí a Sluncem?

Vzdálenost mezi Zemí a Sluncem se pohybuje v rozmezí 147 097 000 km (perihélium) až do 152 099 000 km (afélium). Tyto změny vzdálenosti však nejsou příčinou střídání ročních období na Zemi. Od zdánlivého pohybu Slunce se současně odvozuje i pravý sluneční čas.

Jak nastane zatmění Slunce?

Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže jej částečně, nebo zcela zakryje. Taková situace se objevuje, jen pokud je měsíc v novu a Slunce i Měsíc jsou při pohledu ze Země v jedné přímce.

Jaká je teplota na povrchu Slunce?

Teplota na povrchu Slunce je asi 5 800 K, proto má maximum vyzařování na vlnové délce 501 nm, což je v (žluto)zelené části viditelného spektra a lidé ho ze země vnímají jako žluté (směrem do modré části spektra záření ubývá rychleji). Jeho skutečná barva je však bílá (nejlépe je tak vidět mimo zemskou atmosféru).

Související příspěvky: