Jaké jsou hodnoty tepové frekvence u netrénovaných lidí?

Obsah

Jaké jsou hodnoty tepové frekvence u netrénovaných lidí?

Jaké jsou hodnoty tepové frekvence u netrénovaných lidí?

Normální hodnoty tepové frekvence jsou kolem 70–80 úderů za minutu. U netrénovaných lidí pracuje srdce méně ekonomicky, údery jsou rychlejší a po mírném tělesném zatížení tepová frekvence prudce stoupá. Maximální tepová frekvence se pohybuje kolem 170–210 úderů za minutu.

Co je normální tepová frekvence?

I když normální tepová frekvence není zárukou, že jste zcela zdrávi, je užitečným srovnávacím parametrem pro diagnostiku řady různých onemocnění. Tepová frekvence je hodnota, která vyjadřuje počet srdečních tepů (tedy počet stažení a uvolnění srdce) za minutu. Po 10 roce věku by klidová tepová frekvence měla být mezi 60 až 100 tepy za minutu.

Jaká je maximální tepová frekvence při cvičení?

Americká asociace pro kardiovaskulární onemocnění (American Heart Association - AHA) ve svých doporučeních uvádí, že maximální tepová frekvence při cvičení by měla být zhruba rovna 220 tepům za minutu mínus věk osoby. Pokud je vám tedy například 45, je vaše maximální tepová frekvence při zátěži 220 – 45, což se rovná 175 tepům za minutu.

Jaké jsou normální tepové frekvence pro všechny věkové kategorie?

Americký Institut národního zdraví (National Institutes of Health - NIH) vydal seznam doporučených normálních tepových frekvencí pro jednotlivé věkové kategorie. Od narození až do 10 let věku dochází k postupnému zpomalování klidové tepové frekvence. Po dovršení deseti let se za normální klidovou tepovou frekvenci považuje 60 až 100 tepů za minutu.

Související příspěvky: