Kdo trpí keloidními jizvami?

Obsah

Kdo trpí keloidními jizvami?

Kdo trpí keloidními jizvami?

Kdo trpí keloidními jizvami? Keloidní jizvy se nejčastěji vyskytují u osob tmavší pleti, zejména u Afroameričanů. Nejčastěji se tyto jizvy vyskytují mezi desátým až třicátým rokem života, v raném dětství a ve věku nad 40 let, jsou méně časté.

Co je keloidní jizva?

Keloid je nadměrný růst tkáně jizvy v okolí rány, ke kterému obvykle dochází poté, co se rána zhojí. Keloidní jizva není totéž co hypertrofická jizva a lidé si to často pletou. Rozdíl spočívá v tom, že keloid obvykle roste i za okraje původní rány, zatímco hypertrofická jizva zůstává ohraničena okraji původní rány, které nepřesahuje.

Jak se diagnostikuje keloidní jizva?

Keloidní jizva se diagnostikuje pohledem. Lékař se povídá na kůži a podle příznaků pacienta stanoví diagnózu. V případě podezření na nadměrný růst tkáně z jiných příčin, může lékař pacientovi odebrat vzorek tkáně a odeslat ho na histologické vyšetření.

Jak se používají náušnice k odstranění keloidní jizvy?

Tyto náušnice se nejčastěji používají po operativním odstranění keloidní jizvy a nosí se 24 hodin denně. Chirurgické odstranění keloidní jizvy je dvousečné, protože někdy může operace vést k vytvoření ještě větší jizvy.

Související příspěvky: