Jaké jsou hodnoty vzdušné vlhkosti v panelákových domech?

Obsah

Jaké jsou hodnoty vzdušné vlhkosti v panelákových domech?

Jaké jsou hodnoty vzdušné vlhkosti v panelákových domech?

Prozradíme vám to. Zatímco obyvatelé panelákových bytů většinou bojují s přesušeným vzduchem, v zimě se hodnoty vzdušné vlhkosti pohybují i pod alarmujícími dvaceti procenty, ti, kteří žijí v cihlových domech, naopak často trápí vysoká vlhkost a z ní pramenící plísně. V obou případech jde o situaci, která nám může pořádně zkomplikovat život.

Jak zvlhčit vzduch?

Nedostatečná vlhkost má negativní vliv také na domácí zvířata, rostliny, ale i přírodní materiály použité v interiéru. Způsobů, jak vzduch zvlhčit, je celá řada. Nejúčinnější je bezesporu kvalitní zvlhčovač. Ten funguje tak, že přeměňuje vodu na vodní páry, které se pak rozptýlí ve vzduchu a tím zvýší jeho vlhkost.

Jaká je relativní vlhkost vzduchu v domácnostech?

Relativní vlhkost vzduchu je nutno udržovat v těch správných hodnotách. Doporučená správná vlhkost v bytě je v zimě 45 až 60 % a v létě pak od 40 do 55 %. Vždy by se mělo jednat o rozmezí 40 % až 60 %. Je velmi zajímavé, že v některých českých domácnostech je v zimě relativní vlhkost vzduchu pouze kolem 20 %.

Jaké jsou hodnoty vlhkosti vzduchu v bytě?

Vlhkost vzduchu v bytě: Jaké má mít hodnoty, jak je změřit a jak situaci zlepšit? Vlhkost vzduchu v interiéru je důležitější, než jste si vůbec mysleli. Nadměrně suchý, ale také příliš vlhký vzduch totiž ohrožují vaše zdraví.

Související příspěvky: