Kdo prohlásil den díkůvzdání?

Obsah

Kdo prohlásil den díkůvzdání?

Kdo prohlásil den díkůvzdání?

V roce 1863 prohlásil Abraham Lincoln Den díkůvzdání za státní svátek připadající na poslední čtvrtek v listopadu. Poslední úpravu provedl prezident Roosevelt v roce 1941, kdy ho posunul na čtvrtý čtvrtek v listopadu. Změnou chtěl prodloužit nákupní sezónu v letech, kdy má listopad pět týdnů, a pomoct tak americké ekonomice.

Kde připadá Den díkůvzdání v USA?

Den díkůvzdání v USA připadá vždy na čtvrtý čtvrtek v listopadu, v Kanadě se slaví druhé říjnové pondělí. Oslavy Dne díkůvzdání mají původ někdy v 16. století, kdy španělští kolonizátoři začali děkovat Bohu za úrodu a sklizeň v končícím roce. Evropští osadníci nebyli zvyklí na odlišné podnebí Severní Ameriky, a tak jejich úroda nebyla vždy bohatá.

Kdo uspořádal první doložené oslavy díkůvzdání?

První doložené oslavy Dne díkůvzdání uspořádali Pilgrimové ve městě Plymouth v Massachusetts v roce 1621. Hostina trvala tři dny a kromě 54 Pilgrimů se jí zúčastnilo 90 domorodých Indiánů. Z oslavy se stala tradice a z 28. listopadu se stal nový svátek, velmi brzy známý v celé Severní Americe. Datum svátku se několikrát měnil.

Kde se slaví Den díkůvzdání?

Dle tradice se scházejí rodiny u večeře, peče se krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou a jako dezert se podává dýňový koláč. Původně byl Den díkůvzdání poděkováním za bohatou úrodu, dnes je spíše ve znamení nákupů a přejídání se. Den díkůvzdání v USA připadá vždy na čtvrtý čtvrtek v listopadu, v Kanadě se slaví druhé říjnové pondělí.

Související příspěvky: