Co je vlhký vzduch?

Obsah

Co je vlhký vzduch?

Co je vlhký vzduch?

Vlhký vzduch je směs suchého vzduchu a určitého množství vody ve formě syté, či přehřáté vodní páry, mlhy, jinovatky. Pro výpočty tepelných procesů se používá Daltonův zákon: celkový tlak směsi plynů p je dán součtem dílčích (parciálních) tlaků jednotlivých složek pi:

Jaké jsou určení vlhkosti vzduchu?

Dalšími možnostmi určení vlhkosti vzduchu jsou teplota rosného bodu a teplota mokrého teploměru. Tyto veličiny se dají získat měřením. Teplota, při které je vzduch nasycen. Při dalším ochlazování začíná vodní pára kondenzovat.

Kde se vyskytují úpravy vlhkého vzduchu?

V běžné praxi se vyskytují převážně uvedené úpravy vlhkého vzduchu, ohřev, chlazení mokré (suché), vlhčení vodou či párou, směšování. Je nezbytné si uvědomit, že k dosažení požadovaného stavu vzduchu lze dospět pouze kombinací těchto úprav.

Jak je relativní vlhkost vzduchu definována?

- Relativní vlhkost vzduchu ϕ je odvozenou experimentálně měřitelnou veličinou. - definována poměrem parciálního tlaku vodní páry a parciálního tlaku nasycené vodní páry při konstantní teplotě - alternativně definovatelná poměrem absolutní vlhkosti daného vzduchu k absolutní vlhkosti nasyceného vzduchu při stejné teplotě.

Související příspěvky: