Kdo je cílem ransomwarových útoků?

Obsah

Kdo je cílem ransomwarových útoků?

Kdo je cílem ransomwarových útoků?

Nejčastějším cílem ransomwarových útoků bývají osobní počítače, neboť hackeři mnohdy zneužívají známé chyby zabezpečení operačního systému Windows. Ransomware WannaCry se v průběhu května 2017 rychle rozšířil po celém světě a postihl více než 100 milionů uživatelů.

Kdy se objevil ransomware?

Ransomware není žádná novinka. Poprvé se objevil již v roce 1989, avšak tenkrát se mezi počítači šířil na disketách. Dnešní svět je tak propojený, že sehnat si opensourcový ransomwarový kód je velmi snadné. Finanční zisky, které následně z jeho šíření plynou, jsou potenciálně velmi vysoké. Proto si ransomware získal takovou popularitu.

Co je Ransomware?

Ransomware je typ škodlivého softwaru (neboli malwaru), který zamyká vaše soubory či dokonce celý počítač a za jejich odemčení požaduje výkupné. Buď zašifruje soubory tak, že je nelze otevřít, nebo zcela uzamkne počítač, abyste přišli o přístup ke svým nejdůležitějším fotografiím, videím, finančním dokumentům či práci.

Jak vznikl ransomware WannaCry?

Ransomware WannaCry se v průběhu května 2017 rychle rozšířil po celém světě a postihl více než 100 milionů uživatelů. Zneužíval známou chybu ve Windows zvanou EternalBlue. Tato chyba hackerům umožňovala spouštět kód na dálku přes požadavek na sdílení souborů a tiskáren Windows.

Související příspěvky: