Jak vzniká antibiotická rezistence?

Obsah

Jak vzniká antibiotická rezistence?

Jak vzniká antibiotická rezistence?

Antibiotická rezistence vzniká v případě, když některé antibiotikum, které dříve spolehlivě zabilo nebo zpomalilo růst některých baktérií, již tyto baktérie nedokáže spolehlivě zlikvidovat. Antibiotická rezistence tak může vést k tomu, že na některá onemocnění nebudeme mít žádnou léčbu.

Co jsou antibiotika?

Co jsou antibiotika? Antibiotika jsou léky na léčbu bakteriálních infekcí. První „moderní“ antibiotika lékaři použili v roce 1936. Před objevem antibiotik bylo až 30% bakteriálních infekcí smrtelných ( 1 ). Díky antibiotikům tak dokážeme vyléčit některé bakteriální infekce, které dříve pacienta spolehlivě zabily.

Jak dlouho začnete užívat antibiotika?

Začínají účinkovat ihned poté, co si je vezmete, ale to za jak dlouho skutečně zaberou a budete se cítit lépe závisí na řadě faktorů, včetně druhu infekce. Ve většině případů pocítíte nějaké zlepšení za 2 – 3 dny poté, co začnete antibiotika užívat.

Jak antibiotika vyléčit infekce?

Díky antibiotikům tak dokážeme vyléčit některé bakteriální infekce, které dříve pacienta spolehlivě zabily. Navíc antibiotika pomáhají zabránit rozvoji infekcí do těžkých stavů či sepse, pokud se nasadí včas. Existuje mnoho různých skupin antibiotik a citlivost jednotlivých druhů baktérií na různá antibiotika se podstatně liší.

Související příspěvky: