Jaké jsou příčiny pozdní puberty?

Obsah

Jaké jsou příčiny pozdní puberty?

Jaké jsou příčiny pozdní puberty?

Příčiny pozdní puberty bývají genetické a rovněž jsou v tomto případě důležité spolupráce s dětským lékařem a důkladné vyšetření dítěte. Psychika dospívajících jedinců je jako na horské dráze a musí se vyrovnávat se spoustou neznámých podnětů a pocitů.

Kde se objevují příznaky puberty?

U dívek typicky ve věku od osmi do třinácti let, u chlapců mezi devátým a čtrnáctým rokem. Pokud se příznaky objeví v nižším věku, jedná se o předčasnou pubertu, a naopak pokud dospívání nastoupí později, mluvíme o pozdní pubertě.

Jaký je věk puberty u chlapců?

Průměrný věk začátku dospívání v případě chlapců je jedenáct a půl až dvanáct let, u dívek se pak uvádí deset a půl roku. Mezi charakteristické první známky puberty u dívek patří růst a vývoj prsů. Kolem jedenáctého roku se pak obvykle objevuje pubické ochlupení a vyvíjejí se a rostou genitálie.

Co je puberta?

Řečeno encyklopedickým slovníkem je puberta „hormonálně podmíněný proces fyziologického zrání a růstového výšvihu“. V organismu dochází k obrovským tělesným i psychickým změnám a emoce lítají jako na houpačce. Během okamžiku se z usměvavých pohodářů stávají náladoví a protivní vzteklouni nebo bezdůvodně utrápené či vzdorovité bytosti.

Související příspěvky: