Proč jsou vejce vodní drůbeže náchylnější k jídlu?

Obsah

Proč jsou vejce vodní drůbeže náchylnější k jídlu?

Proč jsou vejce vodní drůbeže náchylnější k jídlu?

Vejce vodní drůbeže jsou v tomto směru náchylnější než vejce slepičí. K jídlu se příliš nehodí, ale pro pečení jsou jako stvořená. Vědomí možné zdravotní závadnosti husích vajec odrazuje od jejich konzumace i chovatele hus, navíc lákavá není ani chuť těchto vajec, údajně působí olejnatě. Někteří z nich pečou, dávají je do moučníků.

Co jsou husí vejce?

Husí vejce, přesněji skořápky z nich, rádi využívají malíři a malířky kraslic i výrobci různých dekorací. Pro chovatele je pochopitelně nejdůležitější líhnout housata. „Co je čisté, neoplozené, tak to je moje,“ usmívá se Martina Loukotová, malířka kraslic z Letkova. Pro zájmovou činnost bývají určeny také přebytky vajec.

Jak se snášejí husí vejce?

Husy začínají snášet na přelomu února a března, vajíčka snášejí obden a celkový počet se u jednotlivých plemen různí, může to být 10, ale i 60 vajec. Pokud byste přece jen chtěli husí vejce vyzkoušet v kuchyni, ověřte si, že chovatel dbá na čistotu prostředí, vejce skladujte v chladu.

Proč se husí vejce používají?

V hromadném stravování totiž platí zákaz husí vejce používat kvůli vysokému riziku obsahu bakterií, např. rodu Salmonella, které způsobují salmonelózu. Vejce vodní drůbeže jsou v tomto směru náchylnější než vejce slepičí. K jídlu se příliš nehodí, ale pro pečení jsou jako stvořená.

Související příspěvky: