Co je hlavní příčinou zeslabení ozonové vrstvy?

Obsah

Co je hlavní příčinou zeslabení ozonové vrstvy?

Co je hlavní příčinou zeslabení ozonové vrstvy?

Víme, že hlavní příčinou zeslabení ozonové vrstvy je chemický rozklad ozonu ve stratosféře (vrstvě asi 12–50 km nad zemským povrchem) volnými atomy chloru a bromu. Ty se do těchto výšek dostávají především jako komponenty látek produkovaných lidskou činností (zejména těch, které se ve volné přírodě nevyskytují, například freonů a halonů).

Jaké jsou případy zeslabení ozonové vrstvy?

Extrémním případem zeslabení ozonové vrstvy je „ozonová díra“, která se od začátku 80. let pravidelně vytváří během 3–4 jarních měsíců nad Antarktidou.

Jaké byly úvahy o obnově ozonové vrstvy?

Úvahy o počátku obnovy ozonové vrstvy začala výrazně komplikovat situace nad Arktidou. Zde jsou sice úbytky ozonu každoročně časově, plošně a v absolutní hodnotě značně proměnlivé, ale od počátku 90. let se jejich výskyt podstatně zvýšil.

Jak vzniká ozon?

Ozon vzniká působením elektrických výbojů nebo krátkovlnného ultrafialového záření (například UV-C) na molekuly obyčejného kyslíku, přičemž tato reakce probíhá ve dvou stupních. V prvním dodaná energie rozštěpí dvouatomovou molekulu dikyslíku na dva atomy, tedy na dva vysoce reaktivní jednoatomové radikály ...

Související příspěvky: