Jak snížit tlak v vakuovacích nádobách?

Obsah

Jak snížit tlak v vakuovacích nádobách?

Jak snížit tlak v vakuovacích nádobách?

Ve vakuovacích nádobách obvykle není problém snížit tlak na méně než 40 % tlaku atmosférického! Během experimentu je nutné dbát zásad bezpečnosti práce s horkou vodou. Pro žáky není vůbec samozřejmé, zda se pumpováním tlak uvnitř nádoby zvyšuje nebo snižuje (byť název vakuovací nádoba leccos napovídá).

Jaké jsou rozdíly v rozmezí tlaků?

V úzkém rozmezí tlaků se ovšem lineární aproximace využívají - například Matematické, fyzikální a chemické tabulky pro střední školy uvádějí v rozmezí 90-107 kPa vztah kde tv je teplota varu ve stupních Celsia a p tlak v kilopascalech.

Jak hodnotit teplotu vody za vysoké tlaky?

Matematicky lze ale samozřejmě dopočítat hodnoty teploty varu i pro teploty vyšší – například úloha Teplota varu vody za vysokého tlaku ukazuje takový výpočet při tlaku 400 kPa. × Původní zdroj: Kácovský, P. (2016).

Který je tlak atmosférický?

Ukážeme, že při nižším tlaku, než je tlak atmosférický, vře voda při teplotě nižší než 100 °C. Vypařování kapaliny v celém jejím objemu označujeme jako var. Teplota varu je obecně závislá na tlaku okolního vzduchu – graf na obrázku 1 ukazuje tuto závislost pro vodu.

Související příspěvky: