Může být oxid uhelnatý fatální?

Obsah

Může být oxid uhelnatý fatální?

Může být oxid uhelnatý fatální?

Otrava Oxid uhelnatý může být fatální. Otrava nastane od vdechování oxidu uhelnatého. Oxid uhelnatý je tvořen, když je plyn hořel, dřevo, dřevěné uhlí nebo jiné palivo. On často staví, když je spalovací zařízení, vytápění a vaření doma, nebo vadný spalování není cirkulace vzduchu. Auto motor může také produkovat oxid uhelnatý.

Co se týká oxidu uhelnatého?

Oxid uhelnatý v atmosfé ře reaguje fotochemickými reakcemi s jinými látkami, zejména s hydroxylovým radikálem, čímž se rozkládá, avšak na druhou stranu tyto reakce zvyšují koncentrace methanu a p ředevším škodlivého p řízemního ozonu v ovzduší (fotochemický smog). Kone čným produktem reakcí oxidu uhelnatého je oxid uhli čitý.

Co je oxid uhelnatý?

Oxid uhelnatý vstupuje vdechováním (plicními sklípky) do krevního ob ěhu, kde se váže na krevní barvivo hemoglobin siln ěji než kyslík, který má být prost řednictvím hemoglobinu transportován organismem do orgán ů a tkání.

Jak se využívá oxid uhelnatý v hutnictví?

Reaktivity oxidu uhelnatého se využívá v hutnictví p ři rafinaci kovového niklu. Nikl tvo ří s oxidem uhelnatým t ěkavou látku zvanou karbonyl niklu, který se ochotn ě rozkládá zp ět na nikl a oxid uhelnatý. Práv ě na této reakci je rafinace založena. Oxid uhelnatý se dále používá p ři výrob ě n ěkterých chemikálií.

Související příspěvky: