Jaké jsou výhody živého plotu?

Obsah

Jaké jsou výhody živého plotu?

Jaké jsou výhody živého plotu?

Výhody živého plotu jsou vcelku jasné: odcloní vás od hluku i zvědavých sousedů a podle výběru dřevin může také blízké okolí provonět. Pokud jste se jej rozhodli vysadit, jistě přemýšlíte, jaký druh dřeviny zvolit.

Jak stříhat živý plot?

Jehličnany vyžadují v prvních letech pouze řez bočních větví. Vrchol nestříháme, necháme ho narůst do požadované výšky, teprve potom provedeme střih. Postupů, jak stříhat živý plot, je několik. Kulatý tvar vrcholu živého plotu se vytváří v oblastech s bohatou sněhovou nadílkou. Sníh se tak totiž snadněji setřese.

Co se týče živého plotu?

Živý plot se stává stále častější volbou v českých zahradách. V porovnání se zděným nebo dřevěným plotem totiž živý plot lépe vypadá a nemusíte se o něj téměř starat. Důležitým faktorem je také cena, protože metr živého plotu "postavíte" již za přibližně 100 korun.

Co se hodí do živých plotů?

Do živých plotů se hodí také některý z řady jalovců - jalovec čínský (Juniperus sabina) či jalovec viržínský (Juniperus virginiana). Pokud pěstujete také ovocné stromy, hlavně hrušně, výsadbu jalovců nedoporučujeme. Jsou hostiteli nemoci, zvané rez hrušňová, která koluje mezi hrušní a jalovcem.

Související příspěvky: