Co je Amoniakální dusík v půdě?

Obsah

Co je Amoniakální dusík v půdě?

Co je Amoniakální dusík v půdě?

Amoniakální dusík se v půdě nachází v různém stavu (NH 4+ , NH 3 ). V nepatrném množství je rozpuštěn v půdním roztoku ve formě amonných solí, odkud jej mohou rostliny bezprostředně využít. Část NH 4+ je ve výměnné formě a po jeho vytěsnění z [ VSK] může být rostlinami rovněž přijímán.

Jaký je obsah dusíku v půdě?

V orniční vrstvě převážné části půd ČR je 0,1-0,2% veškerého dusíku. 98 až 99% veškerého N v ornici je přítomno ve formě organické, zbytek ve formě minerální. Obsah celkového dusíku v půdě je hodnotou poměrně stálou, poněvadž je tvořen sloučeninami těžce chemicky i mikrobiologicky rozložitelnými.

Kdo je zdrojem půdního dusíku?

Prvotním zdrojem půdního dusíku je atmosféra obsahující 77,5 dílů N (78,08% objemových) převážně ve formě elementárního plynného dusíku (N 2 ). Vedle toho je součástí atmosféry i řada oxidu dusíku (NO X) a v malé míře také dusík čpavkový. Plynný N 2 i když se nachází v atmosféře i v půdním vzduchu, není bez předchozí ionizace přijatelný.

Jaká je dynamika přeměny dusíku v půdě?

Z dynamiky přeměn půdního dusíku je zřejmé, že přeměna dusíkatých látek v půdě do forem pro rostliny přijatelných je závislá na půdních a povětrnostních podmínkách, a proto jsou značné problémy s využitím Nmin a N lehce mineralizovatelného N pro praktickou výživu rostlin.

Související příspěvky: