Jaký je olej v motoru?

Obsah

Jaký je olej v motoru?

Jaký je olej v motoru?

Každý správný motorista ví, že olej v motoru je třeba pravidelně měnit. Výrobci doporučují výměnu cca po ujetých 30 000 kilometrech, zkušení řidiči a servisy radí výměnu častější a to již po 10 000 až 15 000 kilometrech. Správná péče o olej se projeví na motoru a jeho funkčnosti.

Co se projeví na oleji v motoru?

Správná péče o olej se projeví na motoru a jeho funkčnosti. Lépe poběží a déle vydrží. V minulých článcích jste se mohli dočíst něco o oleji v motoru, kdy jej měnit a proč, případně jaké problémy může způsobit jeho nedostatek či přebytek.

Proč se oleje dostane do spalovacího motoru?

Moc oleje v motor nedělá dobrotu. Přebytečný olej pak vyteče a dostane se do míst, kde nemá, co pohledávat. Začnou se tvořit usazeniny, tvrdé laky, karbon a pryskyřice. Takto vzniklé usazeniny způsobí, že se olej dostane do spalovacího motoru. Pokud zaznamenáte vyšší spotřebu oleje a motor hodně kouři, pak právě tohle je příčina.

Co se děje při vysokém oleji?

Při vysoké hladině oleje se rovněž zanáší čistič vzduchu a motor se v podstatě dusí. Rada zní: Aby motor pracoval správně, olej by měl dosahovat vyznačené rysky.

Související příspěvky: