Jaká je maximální tepová frekvence při cvičení?

Obsah

Jaká je maximální tepová frekvence při cvičení?

Jaká je maximální tepová frekvence při cvičení?

Americká asociace pro kardiovaskulární onemocnění (American Heart Association - AHA) ve svých doporučeních uvádí, že maximální tepová frekvence při cvičení by měla být zhruba rovna 220 tepům za minutu mínus věk osoby. Pokud je vám tedy například 45, je vaše maximální tepová frekvence při zátěži 220 – 45, což se rovná 175 tepům za minutu.

Co je normální tepová frekvence?

I když normální tepová frekvence není zárukou, že jste zcela zdrávi, je užitečným srovnávacím parametrem pro diagnostiku řady různých onemocnění. Tepová frekvence je hodnota, která vyjadřuje počet srdečních tepů (tedy počet stažení a uvolnění srdce) za minutu. Po 10 roce věku by klidová tepová frekvence měla být mezi 60 až 100 tepy za minutu.

Jak se tepová frekvence vyjadřuje?

Rychlost tepové frekvence závisí na řadě faktorů, zejména na aktuální fyzické námaze a také na emočních odpovědích (například při pocitu ohrožení nebo strachu či nervozitě se tepová frekvence zvyšuje). Klidová tepová frekvence vyjadřuje počet srdečních tepů za minutu u člověka, který odpočívá a neprovádí žádnou fyzickou činnost.

Jaká je průměrná tepová frekvence?

Ve věku 15 až 50 let by průměrná tepová frekvence měla být kolem 70 tepů za minutu a po 50 letech: 1 50 až 60 let – 74 tepů za minutu; 2 60 až 80 let – 79 tepů za minutu. More ...

Související příspěvky: