Proč měříme oleje za studena?

Obsah

Proč měříme oleje za studena?

Proč měříme oleje za studena?

Pokud měříme olej za studena, případně před stečením do vany, je potřeba si uvědomit, že naměříme oleje méně, než za tepla a po stečení. Rozhodně bychom v tu chvíli neměli olej „panicky dolít“, protože se může velmi snadno stát, že přelijeme maximální hladinu.

Jak dlouho trvá olej v olejové vaně po stečení?

V tu chvíli je totiž olej „rozházen“ po celém motoru a trvá několik minut, než všechen steče zpátky do olejové vany, kam sahá měrka. Pokud měříme olej za studena, případně před stečením do vany, je potřeba si uvědomit, že naměříme oleje méně, než za tepla a po stečení.

Jak se olej měnit?

Olej se tedy musí podle předepsaného intervalu měnit a zároveň také občas zkontrolovat. Velká spousta motorů, třebaže jsou úplně „zdravé“, totiž nějaký ten olej mezi výměnami spotřebuje a tak se musí patřičné množství zase dolít.

Jak na ruční měření oleje?

Pokud už motor měrkou vůbec nedisponuje (což je hlavně u prémiových automobilek stále častější), nezbývá než se spoléhat na čistě elektronický způsob měření hladiny oleje, jenž probíhá v autě zcela samočinně. Jak na ruční měření? Zpět ale k přízemnější „technice", která u většiny aut na našich silnicích zatím stále převládá.

Související příspěvky: