Co se týče rozmarýnu?

Obsah

Co se týče rozmarýnu?

Co se týče rozmarýnu?

Ač jeho název napovídá, že jde o rostlinku, se kterou nebude snadné vyjít, opak je pravdou. Býval však přísadou do elixíru lásky, takže s lidskými rozmary má přeci něco společného. Rozmarýn má pravlast v hornatých oblastech Středozemního moře, kde roste planě dodnes.

Kde se rozmarýn libuje?

Rozmarýn si libuje na světlém, slunečném a teplém stanovišti. Snesl by i chladnější podmínky, ale ty se často pojí s přemírou vlhkosti, která je pro něj doslova osudná.

Jak se rozmarýn pěstuje?

Jak se rozmarýn pěstuje 1 rozmarýn má rád písčitou propustnou půdu, spíše vápnitou 2 nemá rád přemokření, hrozí zahnívání kořenů, rostlina vadne a tak to láká rostlinku zalít aby se vzpamatovala, ale tím... 3 nesnáší mráz, musí se přes zimu dát na chladnější místo – kolem 15 °C (může být i méné, ale ne pod 5 °C), umístěte ji na... 4 v létě jí dopřejte plné slunce (na jaře... More ...

Co je rozmarýn lékařský?

Rozmarýn lékařský ( Rosmarinus officinalis) je nejen chutným kořením, ale má i léčivé účinky. Obsahuje třísloviny, flavonoidy, alkaloidy, saponiny, fytoncidy, silici, organické kyseliny, hořčiny. V menším množství povzbuzuje tvorbu trávicích šťáv, stimuluje činnost jater, působí močopudně, potopudně a antibakteriálně.

Související příspěvky: