Kde se rozmarýn pěstuje?

Obsah

Kde se rozmarýn pěstuje?

Kde se rozmarýn pěstuje?

Přestože se rozmarýn pěstuje jako běžná bylinka v květináčích na balkonech či dokonce jen za okny, může při dobrých podmínkách dorůst do výšky až jednoho a půl metru. Kromě klasické vzpřímené formy existují i velmi efektní druhy s převislým růstem.

Jak odříznout rozmarýn?

Množení rozmarýnu 1 Na jaře odřízněte asi 15 až 20 cm dlouhé výhony. Spodní lístky odstraňte. 2 Zapíchněte výhony do misek s univerzálním substrátem s přídavkem štěrku. 3 Zalévejte jen málo. Po 4-6 týdnech prověřte, zda se vyvinuly kořínky. Řízky vysaďte do květináčů následující jaro.

Jak vypěstovat rozmarýn?

Rozmarýn není náročný ani na množení. Můžete si zkusit vypěstovat další rostlinky ze semen nebo z vrcholových řízků o délce deset až patnáct centimetrů, které zapícháte do pěstebního substrátu, dobré zahradní zeminy nebo jen písku a udržujete je tentokrát mírně vlhké na teplém místě.

Jaké jsou hlavní přednosti rozmarýna?

Tak by se daly popsat hlavní přednosti této poměrně skromné rostliny. Rozmarýn je vytrvalý, stálezelený keř s čárkovitými tmavozelenými a na rubu šedoplstnatými listy, z jejichž úžlabí vyrůstají drobné modravé či nafialovělé květy. U šlechtěných druhů bývají i bílé nebo růžové.

Související příspěvky: