Co jsou luštěniny zdraví škodlivé?

Obsah

Co jsou luštěniny zdraví škodlivé?

Co jsou luštěniny zdraví škodlivé?

Otázka luštěnin a jejich účincích na naše zdraví je poměrně kontroverzní. Zatímco někteří odborníci vám budou tvrdit, že luštěniny jsou velmi zdravé a měli bychom je jíst pravidelně, další naopak zastávají názor, že konzumace luštěnin je zdraví škodlivá a neměli bychom je jíst vůbec. Co jsou luštěniny? Co si z článku odnést?

Proč jsou luštěniny zdravé?

Luštěniny na sebe váží dusík z okolního vzduchu, což je esenciální složka aminokyselin, které jsou základním stavebním kamenem bílkovin. Z tohoto důvodu jsou luštěniny jedním z nejlepších rostlinných zdrojů bílkovin. Luštěniny nejsou jen zdravé, ale jsou také velice levné. Díky tomu jsou v řadě rozvojových zemí jednou z hlavních potravin ( 4 ).

Co jsou luštěniny?

Co jsou luštěniny? Luštěniny (starším názvem luskoviny) jsou rostliny z čeledi bobovitých, které tvoří plody uzavřené v luscích. Patří sem například hrách, čočka, fazole, cizrna, burské ořechy nebo sója.

Jaké jsou lektiny v luštěninách?

Lektiny jsou velmi těžko stravitelné a některé z nich negativně ovlivňují výstelku trávicího traktu. Existuje řada druhů lektinů. Jedním z nejvíce zkoumaných lektinů v luštěninách je fytohemaglutinin (PHA), který se v hojné míře nachází zejména ve fazolích.

Související příspěvky: